Nädal 2: Kaks nähtust - tuttav ja paljudele tundmatu

IRC 

Üks tänapäeva levinumaid põhjuseid, miks inimesed pidevalt telefoni näpivad, pole enam helistamine, vaid sõnumite vahetamine. Toimub pidev suhtlus reaalajas. See pole küll alati nii olnud, kuid aastast 1988, kui leiutati tekstipõhine vestlussüsteem IRC (Internet Relay Chat), on kiirsuhtlus internetis järjest populaarsemaks saanud. 

IRC võimaldab grupisuhtlust, üks-ühele suhtlust privaatsõnumite kaudu ning selle abil saab ka andmefaile jagada. Kuigi tänaseks päevaks on IRC protokolli kasutajaid väga väheks jäänud, saab siiski öelda, et IRC on eelkäijaks tänapäevasematele sõnumisüsteemidele (nt praeguseks kadunud AOL ja MSN ja hetkel populaarne Facebook Messenger). Seega on tegu ammu leiutatuga, mis muutub päev-päevalt järjest kasutajasõbralikumaks ning ei näita kadumise märke, sest võrreldes e-kirjadega, on reaalaja-suhtluses kohe näha, kas sinu sõnum jõudis ikka kohale või mitte.

Kiirsuhtluse protokollid


SISSEHELISTAMISÜHENDUS (DIAL-UP)

Oli aeg, mil interneti ühendus tuli luua ja hiljem kindlasti ka lõpetada. 

Sõna modem tuleneb sõnadest MOdulate/DEModulate, ehk siis tööpõhimõte on digitaalse signaali konverteerimine analoogsignaaliks, mis edastatakse üle telefoniliinide ja hiljem muundatakse uuesti tagasi digitaalseks. See on ka Dial-up ühenduse tekitamise spetsifiilise heli tekkimise põhjuseks - vajalikud andmed edastatakse analogmüra kujul. Enamlevinud Dial-Up modemid olid 56k tüüpi, ehk ühenduse kiirus oli kuni 56kbit/s, mis tundub ulmeliselt aeglane, kui seda võrrelda tänapäevaste ühendustega. Kuna tehnoloogia ei lubanud mitut samaaegset ühendust, siis ei olnud võimalik korraga kasutada internetti ja teha telefonikõnesid. 

Näide, kuidas kõlab internetiühenduse loomine

Isegi 2022. aastal on võimalik USAs osta endale Dial-Up internetiühendus 8-30 dollari eest.  2008. aastal kasutas Dial-up internetti peamise ühendusena 10% inimestest, aga 2017. aastaks oli see langenud 0.3% peale. Seega võib öelda, et suurem osa inimestest on sellise sissehelistamisühenduse mooduse unustanud. 


Kasutatud materjal: 

Best Dial-up Internet. Külastatud aadressil: https://broadbandnow.com/internet/best/dial-up (10.02.2022)
Instant Messaging and Online Chat Rooms. Külastatud aadressil: https://archive.org/details/stealthisfilesha00wang/page/61/mode/2up (10.02.2022)
Internet Realy Chat Protocol. Külastatud aadressil: https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc1459 (10.02.2022)
Percentage of households in the United States in 2017, by internet subscription. Külastatud aadressil: https://www.statista.com/statistics/185602/broadband-and-dial-up-internet-connection-usage-in-the-us/ (10.02.2022)


Kommentaarid