Nädal 3: Uus vs traditsiooniline

Kui mõelda uuele meediale ning siis sinna kõrvale haugata tükk traditsioonilisest meediast, võib öelda, et tänu uuele meediale liigub informatsioon kiiremini, kaugemale ja ehk isegi kõrgemale. See tähendab, et on kohe teada, mis laias maailmas toimub, kes kellega käib ja kuidas kellelgi läheb. Ei peagi ootama homset ajalehte... Sõprade, töökoha jms vajalikuga saab samuti kiiremini suhelda. Samas eks kogu see kiirus tekita omajagu probleeme ja kui välja tuua üks negatiivne punkt seoses uue meediaga, siis oleks see kindlasti ajakirjanduse klikijanu ja ebatäpsus.

Negatiivne aspekt 

Näiteks ajakirjanduse puhul on näha, et internetiväljaannetes ei tööta enam piisaval hulgal pädevaid kirjatoimetajaid, kes esiteks vaataksid üle trüki- ja kirjavead, aga teiseks parandaksid meie igapäeva uudistes stiili- ja lausestusvigu. 

Võrreldes traditsioonilise paberajalehega jõuab internetiväljaannetesse rohkem lugema kutsuvaid pealkirju - kas loetust ka pealkirjas esitatud küsimusele vastuse leiab, on muidugi kaheldav. Kõik käib kiirelt ja tihti ebatäpselt, no kes tahaks lugeda oma surmast, kui tegelikult ollakse elus? 

Muidugi on internetiväljanded vajalikud ja tänapäeval ei kujutakski enam elu teistmoodi ette, samas veidi tähelepanelikkust kuluks ära küll. Liikudes aga millegi positiivse juurde, võiks rääkida Vikipeediast ja kasvõi internetis leiduvatest Eesti Keele Instituudi varadest. 

Positiivne aspekt

Kes ei oleks lapanud meeleheitlikult vanu häid ENEsid või ÕSi. Nüüd aitab meid aga näiteks Vikipeedia, kuhu on koondatud suur osa maailmatarkustest. Kuigi Vikipeediat peetakse tihti ebausaldusväärskes, muutub see siiski päev-päevalt järjest kvaliteetsemaks infoallikaks (veel enam usaldusväärsemad on tavalislt allikaviited). Kirjuta vaid otsitav sõna ja vaste leitakse sinu eest. Sama on ÕSi ja teiste sõnastikega, enam justkui ei peakski tähestikku pähe õppima*. Kerge, kiire ja mugav võimalus end harida. Lisaks jääb koduriiulile rohkem ruumi teiste raamatute jaoks.


*Tähestik võiks tegelikult ikkagi peas olla. 

Kommentaarid