Nädal 4: Realiseerunud ja realiseerumata - Eesti infoühiskonna arengukava visioon

Lugesin Eesti infoühiskonna arengukava visiooni, mis oleks võinud ideaalis olla realiseerunud ja ellu viidud 2020. aastaks. Esmapilgul tundubki, et kõigega on tegeletud, siiski saab välja tuua midagi, mis on suuremalt määral täitunud ja midagi, millega nii hästi veel ei ole. Alustame sellest täies mahus realiseerumata osast, sest siis on hea positiivselt lõpetada. 

Visiooni esimene alapunkt kannab nimetust inimeste parem elu. Silma hakkab koheselt esimene punkt:

  • Eestis on jätkuvalt vaba ja avatud (info)ühiskond. Vaatamata kasvanud turva- ja julgeolekuohtudele pole võrreldes teiste riikidega lisandunud suuri väljendus- ja netivabaduse piiranguid, sest suudame tehnoloogiat enda kaitseks rakendada ka ilma nendeta. Samas on tagatud inimestele kontroll oma elu ja andmete privaatsuse üle.

Meil on tõesti jätkuvalt vaba ja avatud (info)ühiskond. Turvalisusega on üldiselt hästi, aga on ette tulnud ka tagasilööke. Kes tahaks, et tema ID-kaardi pilt lekiks kellelegi kolmadale? Ometi selline juhtum hiljuti aset leidis. 
Andmete käitlusega käib töö endiselt ja kehtestatakse erinevaid regulatsioone. Käib kõva arutelu, kuidas mitte piirata netivabadust, aga samas tagada andmete privaatsus ja kontroll oma informatsiooni üle. 

Teise visiooni alapunkti leiab elujõulise Eesti kultuuriruumi nimetuse alt. Sealt võiks välja tuua järgmise:

  •  Eesti keel on digitaalses maailmas elus ja arenev. Eesti keele tehnoloogia abil saab kasutada igapäevaseadmeid ja e-teenuseid.

Me saame tõesti väikerahvana öelda, et meie oma eesti keel on keel, mida saab digitaalses maailmas kasutada. Isegi Google Translate'i tase läheb järjest paremaks ja juba kaovad lausestusveadki teisest keelest eesti keelde tõlkimisel. Meil on kõnerobotid, meil on kõnetuvastus. Kõik käib eesti keeles ja see on eestlasele meeldiv, arusaadav ja mõnus. 

Eesti infoühiskonna arengukava ja visiooniga on võimalik tutvuda siin: https://www.mkm.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/eesti_infouhiskonna_arengukava.pdf

Kommentaarid