Nädal 10: arvustuse aeg - Hacker-HOWTO

Lugesin sel korral läbi Eric S. Raymondi kirjutatud dokumendi/õpetussõnad "Hacker-HOWTO". Raymond on kirjutanud väga humoorikas, ent samas asjalikus ja ausas võtmes sellest, mis see häkkerlus ikka õieti on. Tore, et autor kasutab mina-vormi, nii on tunne, nagu hea sõber annaks tarka nõu. 

Niisiis, nagu Raymond ütleb, moodustavad häkkerid kogukonna, kuhu kuuluvad loovad, vabadusse ja vastutulelikkusesse uskuvad ning laia silmaringiga õppimistahtelised oma ala professionaalid. Õpetussõnad on kirja pandud nii, et kõigil lugejatel võiks tekkida kasvõi pisike soov isegi häkkeriks hakata. Mida selleks siis vaja on? 

Et teha nõnda keerukat tööd (rääkides tarkvarahäkkeritest), on vaja häkkerlikku suhtumist ja oskusi. Lisaks on vaja välja teenida teatav staatus. Suhtumise poole pealt nimetaksin eraldi ära punkti, kus räägiti kompetentsi austamist. Enda arendamine on kompetentsi tõstmiseks väga oluline kõigil aladel, eriti keerukatel aladel. See näitabki suhtumist. Oskuste osas soovitas autor esimeseks programmeerimiskeeleks Pythonit, eks ülikooliski ole see esimene õpitav keel. Häkkerikultuuri staatusel ja selle kujunemisel on aga oluline osa mitte ainult enda loomel, vaid ka testijana saab abiks olla. 

Õpetussõnu jagus isegi väljapoole arvuteid. Nii võiks häkkerid vabal ajal näiteks võitluskunstidega tegeleda või meditatsiooni tehnikaid praktiseerida. Kõik selleks, et mõte ja vaim erksad, puhtad ja selged püsiksid. Kirjutise lõpust leidis aga hoopis värvikate vastustega KKK.

Loomulikult oli selles õpetuses välja toodud ajakirjanike pidev eksimine ja isegi häkkerite solvamine, nimetades asjade ja süsteemide lõhkujaid häkkeriteks. Pärast selle dokumendi lugemist, ei tohiks aga keegi enam häkkerit ja nende vastandeid sassi ajada, muidugi tingimusel, et lugejal esineb kasvõi veidi häkkeriks saamise eeldustest - siinkohal mõtlen intelligentsi ning lugemis- ja kirjaoskust.

Kommentaarid