Nädal 13: Tugilahendus kurtidele inimestele

Muusikat armastava inimese ja muusikuna on raske ette kujutada elu, kus pole kuulda maailma kõige ilusamaid helisid, ei kuule midagi peale vaikuse. Vaikus on kuldne ja vaikus võib olla imeline, aga kogu kirevast helimaailmast ilma jäämine teeks mind kurvaks.

Tänapäeva tugilahendustega on jõutud aga nii kaugele, et lisaks pimedatele või liikumispuudega inimestele osatakse veidi aidata ka kuulmispuudega inimesi. Kuuldeaparaat kehvema kuulmisega inimestele ei ole enam väga uus leiutis, küll aga on uuenduslikud erinevad "helisärgid" ja vestid. 

Valingi tutvustatavaks toote nimega SoundShirt. Tegu on särgiga, mis võimaldab kurtidel tunnetada muusikat haptilise tehnoloogia abil. See tähendab, et muusikanautija küll otseselt muusikat ei kuule, aga tal tekib võimalus muusikat tunda ja seeläbi sellest maailmast aimu saada. Särk äratab kurdi jaoks muusika ellu, kasutades särgi materjali sisse põimitud haptilisi andureid. Andurid tõlgivad heli reaalajas puutetundlikku keelde, mis on igal muusikapalal loomulikult erinev ja ainulaadne. Seejuures ühtegi juhet särgi seest välja ei tule ja särk näeb välja nagu pikakäiseline särk ikka. 

The Sound Shirt | Junge Symphoniker Hamburg

Särk on saanud mitmeid auhindu, näiteks UNESCO Netexplo auhinna elu parandava tehnoloogia eest. Arvan, et tegu on tõesti elu parandava tehnoloogiaga, sest tänu sellele uuele tugilahendusele saavad ka kurdid inimesed tunda natuke muusika võlu. 


Kasutatud allikad:

https://cutecircuit.com/soundshirt/

https://techacute.com/cutecircuit-soundshirt/

https://www.youtube.com/watch?v=8V3XQZZCED4&t=72s


Kommentaarid